Каква е разликата между LED и LCD телевизорите

Някои от отделните технологии, поради дългите им наименования, се обозначават с различни съкращения, които за незапознатия потребител, нищо не означават. Сега ще разберем дългите имена и особеностите на най-разпространените сред феновете на телевизорите. Това са например LED, LCD, QLED и т.н.

lcd-televizori

Какво представляват LCD телевизорите

Това са съвременните решения, които за разлика от по-старите си аналози в лицето на телевизорите с електроннолъчева тръба (CRT), те са доста по-плоски, по-леки, елегантни и със значително по-качествена картина. Тези телевизори работят на базата на LCD матрица, а съкращението всъщност идва от английското наименование Liquid Crystal Display. Сега вече, както вероятно се досещате, съкращението говори за наличието на дисплей с течни кристали. 

 

Той представлява равна плоска повърхност, покрита с множество една до друга точки, способни да променят излъчваните от тях цветове. Именно по този начин се сформира и картината, която ние наблюдаваме докато гледаме любимото си телевизионно предаване. Недостатъкът в случая, е че тези точки не могат да светят самостоятелно и картината е трудна за виждане от потребителя. И тук вече проблема е решен с добавянето на LED технологията.

 

Какви им са основните разлики с LED технологията

Разлики всъщност няма или поне в конструктивно отношение. LED просто е допълнение към LCD. Това съкращение идва от Light Emitting Diodes и означава, че задното осветление на матрицата е базирано на светодиоди. Именно LED подсветката ни позволява да се радваме на свежа и ярка картина. Преди светодиодното осветление се използваше т.н. CCFL (Cold Cathode Florescent Lamps) или флуоресцентни лампи със студен катод, но при тях се наблюдаваше един недостатък. Върху черния фон се появяват черни петна.

 

Те също така консумират повече напрежение и не позволяват създаването на тънки и елегантни модели, за разлика от светодиодното решение. В допълнение, LED подсветката е значително по-дълготрайна и подобрява яркостта и цветопредаването в образа, защото е съставена от червени, сини и зелени светлини, покриващи RGB цветовата гама. 

 

Какво представлява QLED технологията

Представлява последното подобрение на дисплейната подсветка, след OLED. Тоест, съкращението отново идва от английското Quantum dot light emitting diodes. В повечето случаи се използва съкращението QLED, но на места се среща и под абревиатурата QDLED. Накратко казано, тази технология представлява подсветка на LCD матрицата, базирана на светодиоди с квантови точки. В основата им стоят нанокристали, изработени от кадмиев селенид, които подобряват с 30 до 40% ефективността от осветлението.

 

От друга страна, тя е още по-икономична от към консумирана електроенергия и е по-евтина за производство. В същото време, QLED значително подобрява възпроизвеждането на цветовете и прави по-сочна картината.

 

Какви евтини телевизори ще откриете в Restore.bg

При нас се предлагат супер-достъпни телевизори LG на невероятно евтини цени и с гаранция за дълготрайна експлоатация. При нас също се предлагат и т.н. демонстрационни модели, особеностите на които е употребата им за дисплейни продукти на различни мероприятия. Тоест, те са използвани за показване на рекламни материали и послания по време на различни събития, но на външен вид и функционално са отлични.

 

Все още се чудите дали да ни се доверите? Ето още някои наши предимства:

  • предоставяме професионално обслужване от екип експерти в областта;
  • предварително тестваме всички изложени в сайта продукти за тяхната нормална функционалност;
  • предоставяме отлични и прозрачни условия за пазаруване;
  • осигуряваме невероятно лесна за навигация и покупки онлайн платформа с нужната за правилния и бърз избор функционалност;
  • правим бързи доставки из цялата страна, така че няма да се налага да чакате дълго.

 

Очакваме Ви!

Може да харесате и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BGBulgarian